Solara de specialist in zonne-energie
by SolarBen

Stand alone

Nederlanders kopen steeds vaker een vakantiewoning of stacaravan in binnen -en buitenland. Zolang deze woning zich op een park bevindt is men meestal voorzien van gas en/of elektra. Een geheel andere situatie ontstaat indien deze woning ergens midden in de natuur staat. Vrijwel dagelijks spreken wij hier mensen die een oude boerderij of zo iets in bv Frankrijk, Belgie  Spanje of Toscane gekocht hebben.

In veel gevallen is zo'n woning niet aangesloten op de nutsvoorzieningen, meestal omdat de aansluiting gewoonweg te ver weg ligt. Om dan toch hierop te kunnen worden aangesloten moet men vaak bedragen  tussen de 10.000 en de 100.000,- betalen en dat heeft men er vaak niet voor over.

De oplossing ligt dan voor de hand; je maakt je eigen energievoorziening. In deze situatie is het van groot belang dat u eerst goed inventariseert wat u allemaal aan elektriciteit wenst te gaan gebruiken. Het spreekt voor zich dat we voor alle lampen zgn. spaarlampen gaan gebruiken, een zuinige koelkast uitkiezen, kortom bij alles wat we gaan gebruiken even nadenken hoe we dat zo energiezuinig mogelijk kunnen doen. 

Uiteindelijk blijkt dan dat we veelal met een vermogen tussen de 1500W en 3500W uit de voeten kunnen. In de praktijk blijkt dat men vaak te klein begint maar een omvormer  van 24 volt/3000 Watt is in de meeste gevallen voldoende.

Uiteraard hebben we nog veel grotere vermogens; tot +/- 1OkW is dit goed te doen.      

Vaak komt dezelfde vraag naar voren; "hoe lang heb ik dan stroom uit mijn accu's?," dat is een kwestie van de juiste berekening maken, dit kunnen wij voor u berekenen.

Voor gewoon gebruik heeft men aan 24V 230 - 460A voldoende. Dit betekend dus tot 4 flinke accu's; hiervoor kiezen we altijd onderhoudsvrije gel-accu's.

Last but not at least: wat kost dat? Een kompleet systeem met alles er op en aan, dus 4 zonnepanelen van ieder 125 Wp een drietraps zonnelader die de accu’s op de juiste spanning houd, een omvormer van 1600 watt, bekabeling, speciale connectors en zes grote gel accu"s  ( 120Ah ) kost ongeveer € 6700,­- ex btw (prijs is voor een plat dak, indien het een schuin dak betreft, dan komen er  ca 350 Euro aan beugels en materiaal bij ). Meestal stellen wij dan een complete set samen en leggen u alles duidelijk uit zodat u e.e.a. zelf kunt installeren want het is belangrijk dat u zelf begrijpt hoe het werkt. Indien gewenst installeren wij de complete installatie voor u, tegen meerprijs.

Na dit alles te hebben gelezen zult u ongetwijfeld toch nog wat vragen hebben ; schroom dan niet maar bel ons . Wij helpen u graag en advies is bij ons altijd gratis.